To nasz rytuał w wolne dni. W czasie roku szkolnego, na śniadanie króluje owsianka. Jednak, gdy mamy kilka chwil więcej- na stół wkraczają wszelkiej maści placuszki i pankejki.
Bardzo lubię przyrządzać jej z dodatkiem twarożku czy ricotty właśnie. Mają wtedy bogatszy smak i przyjemną konsystencję.
Moje placuszki podałam z syropem klonowym, jednak zwieńczone dużą porcją świeżych owoców będą jeszcze lepsze!
Z proporcji uzyskałam 10 sztuk placuszków, nakładałam je na patelnię dużą łyżką do lodów.
Składniki:
ricotta - 1 szklanka (1 opakowanie)
mleko - 3/4 szklanki
jajko - 2 szt
sól - 1/4 łyżeczki
mąka pszenna - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
cukier - 1 łyżka
olej roślinny - do smażenia
Przygotowanie:
W misce połącz ricottę, jajka, mleko, esencję waniliową i cukier. Dodaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
Na patelni rozgrzej nieco oleju. Nakładaj łyżką (używam łyżki do nakładania lodów- jest głęboka i łatwo nakładać za każdym razem taką samą ilość masy) porcje ciasta. Smaż na małym ogniu, na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło z syropem klonowym i owocami.
Przepis
Puszyste placuszki z ricottą
Składniki:
ricotta - 1 szklanka (1 opakowanie)
mleko - 3/4 szklanki
jajko - 2 szt
sól - 1/4 łyżeczki
mąka pszenna - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
cukier - 1 łyżka
olej roślinny - do smażenia
Przygotowanie:
W misce połącz ricottę, jajka, mleko, esencję waniliową i cukier. Dodaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
Na patelni rozgrzej nieco oleju. Nakładaj łyżką (używam łyżki do nakładania lodów- jest głęboka i łatwo nakładać za każdym razem taką samą ilość masy) porcje ciasta. Smaż na małym ogniu, na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło z syropem klonowym i owocami.
Na patelni rozgrzej nieco oleju. Nakładaj łyżką (używam łyżki do nakładania lodów- jest głęboka i łatwo nakładać za każdym razem taką samą ilość masy) porcje ciasta. Smaż na małym ogniu, na złoto z obu stron. Podawaj na ciepło z syropem klonowym i owocami.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!