W garnuszku rozpuść masło z czekoladą. Pokrusz ciasteczka najdrobniej jak się da, wymieszaj z masłem, dodaj cukier i sól.
Dno małej tortownicy (ok. 18 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Na dno wyłóż masę z ciasteczek, dociśnij ją do dna i ukształtuj tak, by tworzyła ok.2-3 cm wyższy brzeg. Wstaw na 10 minut do pieca nagrzanego do 175 oC. Wystudź.
Czekoladę rozpuść, ostudź. Serek ubij z cukrem. Dodaj po jajka oraz śmietanę. Wlej czekoladę, wymieszaj. Dopraw masę wanilią.
Masę serową wlej na ostudzony spód. Piecz w temp. 160 oC przez ok. 45 minut, aż masa stężeje. Gotowe ciasto włóż na minimum 2 godziny do lodówki.
Czekoladę w rondelku podgrzej ze śmietanką i masłem, aż utworzą jednolity, czekoladowy sos. Polej nim wierzch sernika. Ciasto podawaj schłodzone.
No nie do wiary co ludzie potrafią wymyślić. Bardzo kuszący sernik czekoladowy. Żeby mi się tylko chciało go zrobić :) Muszę się w najbliższym czasie przełamać :)