Wczesne lato ma dla mnie zapach kopru i smak bobu. A jeszcze lepiej, jeśli ten bób wystąpi w parze z młodymi ziemniakami. Dla mnie to pełnia przekąskowego szczęścia!
Do sałatki wybieram malutkie ziemniaki, takie wielkości orzecha włoskiego- wyglądają po prostu pięknie! Nie obieram ich, tylko dokładnie czyszczę szczoteczką, pod bieżąca wodą.
Do tej wersji sałatki dodałam usmażoną na chrupko dojrzewającą szynkę, możecie jednak zastąpić ją np. sardynkami, a całość nieco mocniej skropić sokiem cytrynowym.
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
ziemniaki - ok. 14 szt, młode, małe sztuki
bób - 1/2 kg
koper - pęczek
dymka ze szczypiorem - 2 szt
sól, pieprz - do smaku
szynka dojrzewająca - 6 plasterków
oliwa - 3 łyżki
musztarda ziarnista - 1 łyżeczka
ocet winny/sok z cytryny - do smaku, ok. 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Bób ugotuj do miękkości. Przelej zimną wodą. Lekko jeszcze ciepły (tak jest łatwiej) obierz ze skórek.
Dokładnie umyte ziemniaki ugotuj do miękkości. Ostudź, przekrój na połówki.
Bób połącz z ziemniakami, posiekanym koperkiem i dymką. Dopraw oliwą, musztardą i octem winnym/sokiem z cytryny. Do tego obowiązkowo sól i świeżo mielony pieprz.
Szynkę usmaż na chrupko na suchej patelni. Kawałeczki ułóż na wierzch sałatki.
Przepis
Sałatka ziemniaczana z bobem
Składniki:
ziemniaki - ok. 14 szt, młode, małe sztuki
bób - 1/2 kg
koper - pęczek
dymka ze szczypiorem - 2 szt
sól, pieprz - do smaku
szynka dojrzewająca - 6 plasterków
oliwa - 3 łyżki
musztarda ziarnista - 1 łyżeczka
ocet winny/sok z cytryny - do smaku, ok. 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Bób ugotuj do miękkości. Przelej zimną wodą. Lekko jeszcze ciepły (tak jest łatwiej) obierz ze skórek.
Dokładnie umyte ziemniaki ugotuj do miękkości. Ostudź, przekrój na połówki.
Bób połącz z ziemniakami, posiekanym koperkiem i dymką. Dopraw oliwą, musztardą i octem winnym/sokiem z cytryny. Do tego obowiązkowo sól i świeżo mielony pieprz.
Szynkę usmaż na chrupko na suchej patelni. Kawałeczki ułóż na wierzch sałatki.
Dokładnie umyte ziemniaki ugotuj do miękkości. Ostudź, przekrój na połówki.
Bób połącz z ziemniakami, posiekanym koperkiem i dymką. Dopraw oliwą, musztardą i octem winnym/sokiem z cytryny. Do tego obowiązkowo sól i świeżo mielony pieprz.
Szynkę usmaż na chrupko na suchej patelni. Kawałeczki ułóż na wierzch sałatki.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Umarłam. Pędzę do sklepu!!!!!!!