Przepisy
Agaty

Leniwe pierogi

Makarony, Naleśniki & placuszki, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege
Opis

Czy leniwe, bo po ich zjedzeniu nachodzi ochota na odprężającą drzemkę, a może poradzi sobie z nimi nawet niezbyt pracowita gospodyni?:) Jakby nie było, te kluseczki  to jedno z ulubionych dań naszego dzieciństwa, prawda?

leniwe pierogi (1)

Ja wracam do ich przygotowywania, bo mój synek też wpadł w ich sidła i pokochał lekkie kluseczki z twarogiem, podawane z cukrem, masłem i szczyptą cynamonu- takie lubimy najbardziej!

leniwe pierogi (5)

Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. To przepis, jaki wykorzystywałam dziesiątki razy- sprawdza się w 100%!

leniwe pierogi (3)

Z proporcji uzyskacie porcję dla 3 osób.

leniwe pierogi (2)

Ciasto podziel na ok. 4 części, z każdej uformuj długi „wałeczek”. Krój ukośnie na ok. 2 cm kawałki (jak „kopytka”).

W garnku zagotuj dużą ilość osolonej wody (jak do makaronu). Gdy zacznie wrzeć, delikatnie wkładaj do niej kluseczki. Gotuj na małym ogniu, ok. 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Odcedź.

Podawaj- tak jak lubisz, np. z cukrem, stopionym masłem i cynamonem.

-->