Sezon truskawkowy niestety się kończy- szczęśliwie jednak słońce jeszcze przygrzewa i na straganach można spotkać idealnie słodkie owoce, w sam raz do dzisiejszej sałatki!
Sałatka opiera się na kontraście smaków- mamy tu wyrazisty ser halloumi (słony i ciepły- bo usmażony), słodkie truskawki, lekko kwaskowate pomidory i pikantna, marynowana, czerwona cebula. Do tego aromatyczne liście bazylii i koniecznie (!) świeżo mielony pieprz. To naprawdę wspaniały i wart wypróbowania zestaw!
Proporcje dla 2 osób, uzupełnijcie koniecznie kawałkiem świeżej bagietki do wyjedzenia resztek sosu z talerzy :)
Składniki:
ser halloumi - 4 plastry
truskawki - ok. 12 szt
pomidory koktajlowe - ok. 12 szt
bazylia - 6 dużych liści
cebula czerwona - 1 mała sztuka
oliwa - 2 łyżki do sałatki+ 1 łyżka do smażenia sera
ocet winny - 1 łyżka, biały
cukier - 1/4 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokrój na cienkie piórka- najlepiej zrobić to na „mandolinie”- małej szatkownicy. Zalej octem z dodatkiem cukru. Odstaw na kwadrans.
Truskawki pokrój na ćwiartki, pomidory- na połówki. Połącz w miseczce z oliwą. Dodaj liście bazylii podarte na spore kawałki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli.
Ser usmaż na złoto na patelni, na odrobinie oliwy. Podawaj z sałatką i porcją marynowanej cebuli.
Ciepły ser podawaj z sałatką, skropiony glazurą balsamiczną.
Przepis
Sałatka z grillowanym serem halloumi, pomidorami i truskawkami
Składniki:
ser halloumi - 4 plastry
truskawki - ok. 12 szt
pomidory koktajlowe - ok. 12 szt
bazylia - 6 dużych liści
cebula czerwona - 1 mała sztuka
oliwa - 2 łyżki do sałatki+ 1 łyżka do smażenia sera
ocet winny - 1 łyżka, biały
cukier - 1/4 łyżeczki
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokrój na cienkie piórka- najlepiej zrobić to na „mandolinie”- małej szatkownicy. Zalej octem z dodatkiem cukru. Odstaw na kwadrans.
Truskawki pokrój na ćwiartki, pomidory- na połówki. Połącz w miseczce z oliwą. Dodaj liście bazylii podarte na spore kawałki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli.
Ser usmaż na złoto na patelni, na odrobinie oliwy. Podawaj z sałatką i porcją marynowanej cebuli.
Ciepły ser podawaj z sałatką, skropiony glazurą balsamiczną.
Truskawki pokrój na ćwiartki, pomidory- na połówki. Połącz w miseczce z oliwą. Dodaj liście bazylii podarte na spore kawałki. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli.
Ser usmaż na złoto na patelni, na odrobinie oliwy. Podawaj z sałatką i porcją marynowanej cebuli.
Ciepły ser podawaj z sałatką, skropiony glazurą balsamiczną.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!