Przepisy
Agaty

Jogurtowa panna cotta z mango i marakują

Desery, Kuchnie świata, Owoce, Przepisy – blog kulinarny
Opis

jogurtowa panna cotta z mango (6)

Jest lato, idziemy w kierunku tropików!

jogurtowa panna cotta z mango (1)

Ostatnio eksperymentuję z różnymi rodzajami panna cotty. Oprócz klasycznej (TU) pojawiła się np. truskawkowa (TU) czy przygotowana na bazie maślanki (moja ulubiona! TU). Tym razem postawiłam na mix jogurtu, mango i kwaskowatej marakui.

jogurtowa panna cotta z mango (2)

Marakuja i mango to moim zdaniem rajskie połączenie, idealnie sprawdza się w roli wakacyjnego deseru!

jogurtowa panna cotta z mango (3)Aby deser się udał i smakował tak, jak powinien, użyjcie koniecznie bardzo miękkiego i dojrzałego mango. Tylko takie będzie idealnie kremowe po zmiksowaniu.

jogurtowa panna cotta z mango (4)Proporcje na 4 dość duże porcje.

Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

Mango obierz ze skóry, wyjmij pestkę, a miąższ zmiksuj (np. blenderem) na gładkie puree.

Mleko z cukrem i wanilią podgrzej w rondelku do granicy zagotowania.  Zdejmij z ognia, dodaj odciśniętą z wody żelatynę. Lekko ostudź. Dodaj jogurt wraz z 4 łyżkami puree z mango. Dokładnie wymieszaj.

Masę przelej do miseczek, wstaw (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Marakuję przekrój na pół, wyjmij miąższ. Połącz z resztą zmiksowanego mango. Tak utworzony sos podawaj jako dodatek do schłodzonej panna cotty.

-->