Migdałowe ciasto z malinami- financier
Nazywają je „financier”, bo kształtem przypominają sztabkę złota. To cudownie wilgotne małe ciasta migdałowe, przygotowane na bazie białek, z rozkosznie chrupiącym wierzchem.
Możecie doprawić je aromatem migdałowym, lub skupić się na wanilii, jak ja. Żeby trochę ożywić ich smak, dodałam do pieczenia maliny, a na wierzch (już w zasadzie do ozdoby) kilka porzeczek, które jeszcze zachowały się w zamrażalniku od lata.
Oprócz smaku, kolejnym plusem tego ciasta jest fakt, że składniki wystarczy wymieszać widelcem. Nie dodajemy do niego proszku do pieczenia, a i tak ładnie wyrasta. Może być z powodzeniem przechowywane nawet kilka dni, długo zachowuje świeżość.
Z podanych proporcji upieczenie (w zależności od wielkości foremek), ok. 4 małe ciasta (10×5 cm). Możecie użyć też klasycznej foremki na magdalenki.
Wyglądają wyśmienice! Puszyste, ale zaraz wilgotne,takie mięsiste ;) Pyszotka