Ekspresowe mini pączki dyniowe
To pewnie ostatnie podrygi dań z dynią w roli głównej, zanim przejdziemy do pierniczków i wigilijnych karpi. Rzutem na taśmę zostawiam więc Wam przepis na błyskawiczne pączki dyniowe.
To takie pączki-racuszki, nakładane na rozgrzany tłuszcz po prostu łyżką. Ciasto przygotowuję z proszkiem do pieczenia, odpada więc też czas potrzebny na wyrastanie drożdży. Są lekkie, puszyste, niezbyt słodkie. Moje doprawiłam wanilią, możecie jednak wzbogacić je także szczyptą cynamonu.
Pewnie nie muszę dodawać, że pączki są najlepsze jedzone świeże, lekko jeszcze ciepłe…
Do ich przygotowania niezbędne jest puree z dyni (upieczona, po czym zmiksowana dynia); dokładny przepis na puree znajdziecie pod tym linkiem.
Hej ;) Czy myślisz, że upieczone w piekarniku będą smaczne ?dodałabym wtedy może trochę oleju do ciasta?
Pozdrawiam!