Przepisy
Agaty

Najlepsze babeczki migdałowe

Ciasta, Desery, Muffiny & babeczki, Przepisy
Opis

babeczki migdałowe kuchnia agaty (1)

Jak w tytule, to ą najlepsze babeczki migdałowe, jakie w życiu jedliście! Co więcej, ich przygotowanie to bułka z masłem! Mieszasz składniki w miseczce, ciasto na moment trafia do lodówki, a potem już tyko piekarnik. I gotowe!

babeczki migdałowe kuchnia agaty (2)

Babeczki są niezwykle aromatyczne i wilgotne, możecie się nimi cieszyć przez 3-4 dni i ciągle pozostaną świeże! Z ciekawostek dodam jeszcze, że upieczone są na bazie białek (bez dodatku żółtek). Jeśli więc macie zapas kilku białek po wypieku drożdżowego, to świetna metoda, aby je smakowicie wykorzystać!

babeczki migdałowe kuchnia agaty (3)

Z podanych proporcji upieczecie ok. 6 babeczek.

babeczki migdałowe kuchnia agaty (4)

Po tym czasie ciasto wlej do foremek na babeczki (w razie konieczności nasmaruj je masłem lub wyłóż papierowymi papilotkami) do ok. 3/4 ich wysokości.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do zarumieniania, ok. 25 minut. Ostudź.

Babeczki przed podaniem możesz opcjonalnie ozdobić lukrem i posypać płatkami migdałów lub orzechami.

-->