Przepisy
Agaty

Kurczak w sosie musztardowo-miodowym

Drób, Mięso, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Sosy
Opis

udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym kuchnia agaty (1)

Czasami trzeba sobie przypomnieć, że kurczak nie składa się wyłącznie z piersi. To wcale nie najlepsza jego część. Zastąpcie filety podudziami bez kości (można z łatwością kupić je w sklepach lub przygotować samemu), a poczujecie co to znaczy naprawdę delikatny kurczak!

udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym kuchnia agaty (3)

 

Na obiad przygotowałam więc podudzia duszone w sosie z musztardą, miodem i pieczarkami. To kremowe, rozgrzewające danie, idealnie na jesienny obiad. Podajcie do niego maślane puree ziemniaczane, a poczujecie, co znaczy prawdziwe szczęście ! :)

udka kurczaka w sosie miodowo-musztardowym kuchnia agaty (2)

Aby sos miał wyrazisty smak, lubię dodawać do niego ostrą musztardę Dijon, ale dodaję też trochę ziarnistej, bo lubię gdy w sosie są małe ziarenka gorczycy.

Podane proporcje na ok. 3 porcje.

Na tej samej patelni usmaż na oleju, na złoto, porcje kurczaka doprawione solą, pieprzem i oprószone z obu stron mąką.

Na patelnię z kurczakiem wlej śmietankę, zagotuj, dopraw do smaku sos musztardą i miodem. Dosyp kurkumę (jeśli używasz), na koniec wrzuć pieczarki. Sos gotuj, aż zgęstnieje do kremowej konsystencji, dopraw do smaku. Podawaj np. z puree ziemniaczanym, posypane posiekaną natką pietruszki.

-->