Przepisy
Agaty

Makaron z pieczonym kurczakiem i warzywami

Drób, Makarony, Obiady, Przepisy
Opis

makaron z kurczakiem i warzywami (4)

To jedno z dań, które robi się samo. Układasz składniki na blaszce, wstawiasz do piekarnika, a w drugim garnku gotujesz makaron. I tyle. Widelec w dłoń i można jeść!

makaron z kurczakiem i warzywami (5)

Ale po kolei. Do przygotowania tego obiadowego dania wybrałam mięso z podudzi kurzych, ze skórką. Mogą być też same, małe udka. Ważne, żeby było trochę chrupiącej skórki :)

makaron z kurczakiem i warzywami (4)

Do tego warzywa- kolorowa papryka, cebula, pomidory. Pewnie większość składników macie w kuchni na co dzień.

makaron z kurczakiem i warzywami (1)

makaron z kurczakiem i warzywami (2)

Na koniec wszystko mieszamy, wierzch możesz posypać natką czy posiekaną, świeżą bazylią i voilà, kolorowy, sycący, pyszny obiad na stole! Cała tajemnica to sos, jaki „robi się” na dnie brytfanki- smak warzyw połączony z mięsnymi nutami.

makaron z kurczakiem i warzywami (7)

Na dnie naczynia do zapiekani rozłóż kawałki mięsa. Wokół nich- oczyszczone z nasion kawałki kolorowej papryki, cząstki cebuli i gałązki z pomidorami.

Całość lekko oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą. Na wierzchu ułóż gałązki rozmarynu.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 2 godziny. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temp. do 220 oC, aby skórka na kurczaku ładnie się zarumieniła.

Makaron ugotuj „al dente” w dużej ilości osolonej wody, połącz z warzywami i sosem, jaki zebrał się w brytfance. Dodaj kurczaka (całe porcje lub mięso podzielone na małe kawałki).

-->