Przepisy
Agaty

Szaszłyki z kurczakiem w marynacie z pesto

Drób, Mięso, Obiady, Przepisy – blog kulinarny

Nie od dziś wiadomo, że każdemu mięsu dobrze robi, jeśli przed smażeniem/pieczeniem poleży chwilę w marynacie. Dziś pomysł na marynatę błyskawiczną, którą często macie zapewne w swojej lodówce- pesto. Oliwa, czosnek, zioła czyli to, co nadaje potrawom wyjątkowy smak, świetnie sprawdza się w roli szybkiej marynaty.

Pesto używamy w tym przepisie jako marynaty, ale możemy podać także do już gotowego dania, jako sos do szaszłyków.

Do przygotowani szaszłyków wykorzystałam filety z piersi kurczaka (możecie użyć też wieprzowiny) i warzyw: pomidorków koktajlowych i cukinii.

Proporcje na ok. 10 szt, 15 cm szaszłyków.

Ps. Jeśli nie chcecie używać gotowego pesto ze słoiczka, polecam przepis na pesto z pietruszki PRZEPIS TUlub pesto z rukoli PRZEPIS TU.