Jest ciepło, od czasu do czasu pada. Wszystko, co zielone, rośnie w ogrodzie jak szalone! Korzystając z pietruszkowej klęski urodzaju, wzięłam się więc za produkcję domowego pesto.
Ja wiem, że w oryginale to tylko moździerz, bazylia i pinie wchodzą w grę, jednak jak miło jest eksperymentować!
Do przyrządzenia tego zielonego sosu możecie użyć ziół, natki marchewki, liści czosnku niedźwiedziego, czy pietruszki właśnie. Moim dodatkiem były nasiona słonecznika, ale dynia, orzechy włoski czy laskowe też świetnie się sprawdzą!
Składniki:
natka pietruszki - 2 duże pęczki
parmezan - 4 łyżki, tarty (lub inny dojrzewający ser)
oliwa - ok. 5 łyżek
czosnek - 1 ząbek
nasiona słonecznika - 3 łyżki
sól, pieprz - do smaku
pomidorki
pomidorki koktajlowe - ok. 250 g
czosnek - 1 ząbek
oliwa - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Proporcje na sos są orientacyjne, można go komponować wg. własnego smaku. Ilości dla ok. 4 osób.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki, ale nie jednolity sos. Dopraw do smaku, przed podaniem wymieszaj z ciepłym, ugotowanym 'al dente’ w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cały ząbek czosnku i przekrojone na pół pomidorki. Przypraw solą i pieprzem oraz octem balsamicznym. Krótko smaż na dużym ogniu, aż pomidorki staną się ciepłe, a sos powstały na patelni zredukuje się (stanie się gęsty). Pomidorki ułóż na porcjach makaronu.
Przepis
Makaron z pietruszkowym pesto i balsamicznymi pomidorkami
Składniki:
natka pietruszki - 2 duże pęczki
parmezan - 4 łyżki, tarty (lub inny dojrzewający ser)
oliwa - ok. 5 łyżek
czosnek - 1 ząbek
nasiona słonecznika - 3 łyżki
sól, pieprz - do smaku
pomidorki
pomidorki koktajlowe - ok. 250 g
czosnek - 1 ząbek
oliwa - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Proporcje na sos są orientacyjne, można go komponować wg. własnego smaku. Ilości dla ok. 4 osób.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki, ale nie jednolity sos. Dopraw do smaku, przed podaniem wymieszaj z ciepłym, ugotowanym 'al dente’ w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cały ząbek czosnku i przekrojone na pół pomidorki. Przypraw solą i pieprzem oraz octem balsamicznym. Krótko smaż na dużym ogniu, aż pomidorki staną się ciepłe, a sos powstały na patelni zredukuje się (stanie się gęsty). Pomidorki ułóż na porcjach makaronu.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki, ale nie jednolity sos. Dopraw do smaku, przed podaniem wymieszaj z ciepłym, ugotowanym 'al dente’ w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cały ząbek czosnku i przekrojone na pół pomidorki. Przypraw solą i pieprzem oraz octem balsamicznym. Krótko smaż na dużym ogniu, aż pomidorki staną się ciepłe, a sos powstały na patelni zredukuje się (stanie się gęsty). Pomidorki ułóż na porcjach makaronu.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Wszystko pyszne,tylko pesto wyszło mi strasznie gorzkie:( jaki błąd popełniłam?