Przepisy
Agaty

Pieczone pomidory faszerowane kozim serem

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa

To najlepszy czas na pomidory Teraz możemy jeść je prosto z krzaka, są słodkie i pełne smaku. Wczesną jesienią mają idealny smak. Taki, za jakim tęsknię potem przez cały rok.

Dzisiejszy pomysł na prostą wegetariańską przystawkę to pomidory nadziane kozim serem. Do ich przygotowania użyłam roladki z serem pleśniowym wokół miękkiego wnętrza, ale możecie wykorzystać klasyczny kremowy serek kozi lub nawet poczciwą bryndzę lub fetę. Nada się każdy ser tego typu o wyrazistym smaku. Do tego wytrawna kruszonka, która apetycznie zwieńcza każdą porcję ciepłego, upieczonego pomidora.

Faszerowane pomidory przed podaniem skropić możecie oliwą, posypać listkami świeżej bazylii, a także podać jako dodatek do miski sałaty. Koniecznie z kawałkiem miękkiej bagietki do zebrania całego sosu, jaki puszczają upieczone pomidory.