Przepisy
Agaty

Pasta jajeczna z wędzonym pstrągiem

Jajka, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza, Śniadania
Opis

No i wakacje się skończyły. Wrzesień nas dogonił, a razem z nim wracamy do codziennego pakowania lunchboxów, śniadaniówek i pudełek, żeby w pracy i szkole coś sensownego przekąsić. Nie samymi kanapkami z serem i szynką świat stoi, dlatego dziś lekka pasta jajeczna z dodatkiem wędzonego pstrąga (łososia, makreli- co lubicie i na co macie akurat ochotę).

Żeby pasta miała coś do pochrupania, dodałam do niej seler naciowy, wierzch natomiast posypałam posiekanym ogórkiem. Do tego obowiązkowo koperek i możemy jeść!

Podaję proporcje na poważną porcję pasty, jaką cieszyć będziecie się mogli przez dobre dwa, trzy dni ;)

Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, a następnie rozdrobnij za pomocą widelca lub drobno posiekaj.

Równie drobno posiekaj szalotkę i seler.

Do jajek dodaj kawałki ryby, majonez, śmietanę, seler i szalotkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (możesz dodać też odrobinę ostrej musztardy).

Gotową pastę podawaj z pieczywem, posypaną koperkiem, z dodatkiem świeżego ogorka.

-->