Przepisy
Agaty

Gulasz z serduszek drobiowych w sosie śmietanowym

Drób, Mięso, Obiady, Przepisy
Opis

Idea “od nosa do ogona” czyli wykorzystywania każdej części mięsa jest mi bardzo bliska. Skoro bowiem decydujemy się na jedzenie mięsa, nieuzasadnionym marnotrawstwem byłoby wykorzystywanie tylko tych części zwierzęcia, które uważamy za wyrafinowane, najlepsze, de lux… Wiem jednak z doświadczenia, że odeszliśmy w naszej codziennej kuchni od przygotowywania podrobów. Fakt, ich gotowanie bywa czasochłonne, ale dania z podrobów są naprawdę pyszne- warto do nich wrócić! Dziś przyszedł czas na serduszka drobiowe!

gulasz z serduszek drobiowych z pieczarkami

Kupujecie podroby np. drobiowe serduszka?

Mistrzyniami w użyciu w kuchni każdego skrawka tuszy były nasze babcie. Żyły w czasach, gdy na luksus wyrzucania jedzenia nie tylko nie można było sobie pozwolić, ale i zwyczajnie nie uchodziło dopuszczać się takiego zachowania.

Dziś, w czasach pełnych marketowych półek, nieustających przecen i promocji zbyt łatwo zapominamy o ekonomicznym i etycznym gotowaniu, a przecież powinniśmy tak gotować, by nic się nie zmarnowało. Zachęcam więc z całego (nomen omen…) serca, by wykorzystywać “piątą ćwiartkę”, czyli poczciwe podroby, w codziennym gotowaniu.

gulasz z serduszek drobiowych z kaszą

serduszka drobiowe

Pamiętajmy więc, że pysznie przyrządzić można nie tylko polędwicę czy schab. Delikatna pręga, rozpływający się w ustach policzek czy pyszne ozory stać się mogą daniami godnymi tak gwiazdkowego menu restauracyjnego, jak i domowego stołu!

Dziś serduszka drobiowe w sosie śmietanowym. Prawdziwie romantyczne danie! :)

gulasz z serduszek drobiowych

Proporcje na 3 porcje