Przepisy
Agaty

Zimowa surówka z cykorii

Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Warzywa

Mogło by się wydawać, że zimą skazani jesteśmy na marchewkę i buraczki, czasem kiszoną kapustę, ale zapominamy o warzywach, które właśnie teraz są najlepsze: brukselka, jarmuż czy cykoria właśnie. To warzywa, które lubią, jak na dworze trochę je zmrozi, zima to zdecydowanie ich czas!

Chrupiąca cykoria, z lekką nutką goryczy jest naprawdę wyjątkowo pyszna i zdrowa, w zestawie ze słodkimi owocami smakuje rewelacyjnie. Co ciekawe, cykoria świetnie smakuje podana na ciepło, musicie kiedyś spróbować!

surówka z cykorii

Jak przygotować cykorię?

Niektórzy obawiają się gorzkiego posmaku tego warzywa. Wystarczy jednak tylko wybierać sztuki jasne (słabo wybarwione), przed jedzeniem dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. I już! Cykoria gotowa jest do jedzenia. A ta lekko gorzka nuta dodaje tylko wyrazistości tym chrupiącym listkom, które naprawdę fajnie komponują się ze słodko-kwaśnymi dodatkami takimi jak owoce cytrusowe.

surówka z cykrorii i pomarańczy i granata

Dziś proponuję cykorię w wersji „na świeżo”- w surówce (choć wiem, że świetnie sprawdza się też podawana na ciepło- szczególnie w zapiekankach). Dobrałam do niej kontrastowe, słodko-kwaśne dodatki (i to takie, na które też mamy szczyt sezonu): pestki granatu i pomarańcze/mandarynki czyli wszystko, co właśnie zimą jest najlepsze i pełne witamin. Do tego wyrazisty sos musztardowo-miodowy i sałatkę można stawiać na stole!

cykoria na surówkę

Jak większość surówek, tę również najlepiej przygotować (szczególnie polać sosem) bezpośrednio przed podaniem.

sos do surówki z cykorii