Placuszki z jabłkami
Tydzień rozpoczynamy na słodko, bo placuszkami z jabłkami. Takie placuszki (zwykle drożdżowe) to smak mojego dzieciństwa, te są jednak od nich szybsze w przygotowaniu, z powodzeniem możecie przygotować je więc nawet na śniadanie.
Ilość dodawanej do ciasta mąki zależeć będzie od wielkości i soczystości użytych jabłek, możliwe więc, że będziecie musieli dodać łyżkę mąki więcej lub lekko rozrzedzić ciasto na przykład łyżką mleka.
Ciasto doprawić możecie dodatkowo cynamonem lub mielonymi goździkami, jak postawiłam jednak na wersję „naturalną”, podaną z kleksem jogurtu naturalnego i odrobiną syropu klonowego.
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 10 placków.
Placuszki z jabłkami to pamiętam za młodego mi zawsze babcia robiła, a ja je bardzo uwielbiałam. Może na weekend sama zrobie. Fajny pomysl, fajny przepis :)