Przepisy
Agaty

Ciasto na białkach – babka waniliowa

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny

Tym wpisem chciałam pokazać, że sposobem na wykorzystanie zapasu białek może być nie tylko przygotowanie bezy. Białka mogą być składnikiem klasycznej babki pachnącej wanilią czy skórką cytrynową. Okazuje się bowiem, że do przygotowania ciasta żółtka nie są nam wcale niezbędne!

Dziś pokazuję Wam babkę upieczoną na samych białkach, jednak już jakiś czas temu (konkretnie w styczniu 2012 roku…) polecałam też ciasto, jakie w moim domu piekło się naprawdę często- to tak zwany makuszek czyli ciasto na białkach z dodatkiem maku i bakalii- TU LINK do tego przepisu.

Babka z dzisiejszego przepisu pachnie wanilią, jednak jak już wspomniałam, możecie dodać do nie j skórkę otartą z cytryny czy pomarańczy i tym sposobem nadać jej nieco inny charakter.

Babkę na białkach upiekłam w klasycznej foremce- korytku o wymiarach ok.10 x 25 cm.