Przepisy
Agaty

Pieczony bakłażan z kaszą jęczmienną

Kuchnie świata, Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Vege, Warzywa

Im częściej jem bakłażany, tym bardziej uniwersalnym warzywem mi się wydają! Bakłażan jest pyszny i można go przygotować na naprawdę wiele sposobów. Ten dzisiejszy jest inspirowany jest przepisem z książki Yotama Ottolenghi’ego, jednak w mojej, spolszczonej wersji. Połączyłam tu przyprawy kuchnia bliskowschodniej z moją ukochaną kaszą pęczak. Taki mix!4

Przygotowany w ten sposób bakłażan (nacięty miąższ natarty mieszanką przypraw) jest bardzo delikatny i pełen smaku, świetnie komponuje się z delikatną kaszą i kwaskowatym jogurtem naturalnym. Smak doskonale komponuje się ze słodkim akcentem- rodzynkami. Od siebie dodałam jeszcze jeden „nasz” akcent- słodko-kwaśne czerwone porzeczki (zamiast nich możecie posypac danie pestkami granatu).

Na wierzch (obowiązkowo!) dużo posiekanej natki pietruszki lub listków kolendry i pyszny, wegetariański posiłek gotowy!

Podaje proporcje na 2 bakłażany.