Przepisy
Agaty

Domowy budyń

Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Naturalnie nie ma nic złego w kupieniu paczki budyniu i przygotowaniu go w domu. Tym przepisem pokażę jednak, że i ugotowanie domowego budyniu, takiego od podstaw, jest bajecznie proste i nie wymaga żadnych wymyślnych składników.

Domowy budyń jest treściwy, ma w sobie mleko, żółtka, a na koniec dodaję też trochę masła- dzięki temu jest idealnie kremowy.

Budyń możecie zjeść tak jak my- z owocami lub wykorzystać do przygotowania kremu budyniowego TAKIEGO lub TAKIEGO

Do zrobienia budyniu waniliowego wykorzystałam domowy cukier waniliowy- laski wanilii miksuję na gładki proszek z cukrem- ma dzięki temu bardzo intensywny, a przy tym naturalny aromat.

Z podanych proporcji przygotujecie 3-4 porcje domowego budyniu.

 

Do przygotowania budyniu użyłam domowego cukru waniliowego. Jeśli jednak go nie masz, dodaj zwykły cukier i naturalną esencję waniliową (ok. 1 łyżeczki), w ostateczności kilka kropli aromatu waniliowego.

Pozostałe mleko podgrzej z cukrem do granicy zagotowania.

Do gorącego mleka wlej wolnym strumieniem, ciągle mieszając, mieszankę mleka z żółtkami. Ciągle mieszaj (np. rózgą/trzepaczką), aż masa zacznie gęstnieć- uwaga- ogień nie może być duży, aby nie zrobić jajecznicy! Zdejmij z ognia.

Dodaj masło i dokładnie je rozmieszaj.

Budyń wlej do miseczek, przed podaniem lekko ostudź.

 

 

-->