Przepisy
Agaty

Orzechowo-kokosowe makaroniki z syropem klonowym

Ciasteczka, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Co jakiś czas staję przed konieczności spożytkowania nadmiaru białek, jaki pojawia się po wypieku np. drożdżówki. Najczęstszym moim wyborem w takiej okazji jest krucha na zewnątrz i miękka w środku klasyczna pavlova.

DSC_1444

Tym razem postawiłam jednak na deser znacznie szybszy w przygotowaniu, nie mniej jednak pyszny- kokosowe makaroniki, które wzbogaciłam mielonymi orzechami laskowymi i słodkim syropem klonowym. Ciasteczka z tego przepisu nie są bardzo słodkie, o orzechowej nucie i wilgotnym wnętrzu. Doskonałe do filiżanki „małej czarnej”!

DSC_1445

Proporcje na ok. 10 dużych ciasteczek.

Z masy formuj porcje ciasta (najłatwiej robić to za pomocą łyżki do lodów). Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w temp. 170 oC. Pozostaw do ostudzenia na blaszce.

-->