Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami
To bez wątpienia wyjątkowo pyszny deser. Pyszny, ale i (nie oszukujmy się!) słodki! beza, krem śmietanowy, beza, a nawet trochę kajmaku na dokładkę- wszystko to sprawia, że dacquise to prawdziwa rozpusta!
Mój tort dacquoise przygotowałam na wzór ptysi- dwa mini- krążki bezy przełożyłam kremem na bazie śmietanki i mascaropone, z dodatkiem orzechów włoskich, daktyli (namoczyłam je w calvadosie) ora odrobiny kajmaku- ten karmelowy akcent bardzo tu pasuje!
Bezy możecie upiec trochę wcześniej, jednak sugeruję przekładać je schłodzonym kremem dopiero przed podaniem, dzięki temu beza pozostanie obłędnie chrupiąca!
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 7 porcji deseru.
Beza nie zawsze mi sie udaje. Może tym razem będzie sukces. Torciki wyglądaja bardzo apetycznie. Spróbuję.