Przepisy
Agaty

Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami

Ciasteczka, Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

tort dacquoise kuchniaagaty (4)

To bez wątpienia wyjątkowo pyszny deser. Pyszny, ale i (nie oszukujmy się!) słodki! beza, krem śmietanowy, beza,  a nawet trochę kajmaku na dokładkę- wszystko to sprawia, że dacquise to prawdziwa rozpusta!

tort dacquoise kuchniaagaty (7)

Mój tort dacquoise przygotowałam na wzór ptysi- dwa mini- krążki bezy przełożyłam kremem na bazie śmietanki i mascaropone, z dodatkiem orzechów włoskich, daktyli (namoczyłam je w calvadosie) ora odrobiny kajmaku- ten karmelowy akcent bardzo tu pasuje!

tort dacquoise kuchniaagaty (1)

Bezy możecie upiec trochę wcześniej, jednak sugeruję przekładać je schłodzonym kremem dopiero przed podaniem, dzięki temu beza pozostanie obłędnie chrupiąca!

tort dacquoise kuchniaagaty (2) tort dacquoise kuchniaagaty (3)

Z  podanych proporcji przygotujecie ok. 7 porcji deseru.

tort dacquoise kuchniaagaty (5)

Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów, stopniowo je zwiększaj. Po ok. 3 minutach miksowania, zacznij dodawać partiami cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj skrobię (mąkę ziemniaczaną, ocet i -opcjonalnie- syrop daktylowy). Połącz.

Beze nakładaj  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycą do kremu lub łyżką. Proponuję przygotować bardziej płaskie krążki, które będą spodem ciasteczek i wyższe- górne części.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i po 5 minutach zmniejsz temp. do 100 oC ( z termoobiegiem). Piecz bezy przez ok. godzinę. Ostudź.

Orzechy i daktyle pokrój na 2-3 części, zalej wybranym alkoholem, odstaw na kwadrans. Dodaj kajmak, wymieszaj.

Przed podaniem przygotuj krem. mascarpone zmiksuj z cukrem, aż lekko się ubije. Dolej śmietankę i miksuj, aż krem uzyska pożądaną konsystencję. Dodaj bakalie, delikatnie wymieszaj łyżką.

Krem nakładaj między dwa blaty bezy. Wierzch możesz posypać ciemnym kakao. Dodatkowo polałam krem odrobiną syropu daktylowego.

-->