Zapiekane jajka to prosty przepis na pysznie śniadanie na ciepło. Wyobrażacie sobie: leniwa sobota, chrupiąca bagietka i miseczka z kremowym jajkiem, podanym ze szczypiorkiem, szynka, a może suszonym pomidorami?
Jaka zapiekać możecie w indywidualnych foremkach (małe, ceramiczne do sufletów, a nawet filiżanki) lub wybrać większe naczynie, jak ja. Moja mała żeliwna patelni sprawdziła się tu znakomicie!).
Jajka zapiekany w kąpieli wodnej (czyli foremki zanurzamy do połowy wysokości w gorącej wodzie), dzięki temu są delikatne i równomiernie wypieczone.
W przepisie poniżej podaję proporcje na 1 porcję, którą można dowolnie pomnażać.
A TU link do innej wersji zapiekanych jajek- ze świeżymi ziołami. Smacznego!
Składniki:
jajko - 1 szt
śmietanka kremówka - 1-2 łyżki
szynka - 1 plaster (opcjonalnie)
szczypior - 1 łyżka, posiekany
masło - 1 łyżeczka
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Szukasz przepisów na pyszna dania z jajek? Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Proporcje na 1 jajko, można je dowolnie zwiększać (np. na dwa jajka- podwoić liczbę składników).
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie ułóż połowę szczypiorku i drobno posiekaną szynką.
Wbij jajko, dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem.
Naczynko z jajkiem ustaw w większym naczyniu. Wlej gorącą wodę, powinna sięgać połowy foremki z jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 12 minut (w zależności, jak mocno ścięte jajka lubisz jeść). Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.
Przepis
Kremowe jajka zapiekane
Składniki:
jajko - 1 szt
śmietanka kremówka - 1-2 łyżki
szynka - 1 plaster (opcjonalnie)
szczypior - 1 łyżka, posiekany
masło - 1 łyżeczka
sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Szukasz przepisów na pyszna dania z jajek? Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Proporcje na 1 jajko, można je dowolnie zwiększać (np. na dwa jajka- podwoić liczbę składników).
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie ułóż połowę szczypiorku i drobno posiekaną szynką.
Wbij jajko, dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem.
Naczynko z jajkiem ustaw w większym naczyniu. Wlej gorącą wodę, powinna sięgać połowy foremki z jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 12 minut (w zależności, jak mocno ścięte jajka lubisz jeść). Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.
uwielbiam żeliwne patelnie, zdradzisz gdzie kupiłaś swoja? :-)