Przepisy
Agaty

Kremowe jajka zapiekane

Jajka, Przepisy, Śniadania, Święta
Opis

Zapiekane jajka to prosty przepis na pysznie śniadanie na ciepło. Wyobrażacie sobie: leniwa sobota, chrupiąca bagietka i miseczka z kremowym jajkiem, podanym ze szczypiorkiem, szynka, a może suszonym pomidorami?

jajka zapiekane kuchnia agaty (4)

Jaka zapiekać możecie w indywidualnych foremkach (małe, ceramiczne do sufletów, a nawet filiżanki) lub wybrać większe naczynie, jak ja. Moja mała żeliwna patelni sprawdziła się tu znakomicie!).

jajka zapiekane kuchnia agaty (1) jajka zapiekane kuchnia agaty (2) jajka zapiekane kuchnia agaty (3)

Jajka zapiekany w kąpieli wodnej (czyli foremki zanurzamy do połowy wysokości w gorącej wodzie), dzięki temu są delikatne i równomiernie wypieczone.

jajka zapiekane kuchnia agaty (6)

W przepisie poniżej podaję proporcje na 1 porcję, którą można dowolnie pomnażać.

jajka zapiekane kuchnia agaty (7)

A TU link do innej wersji zapiekanych jajek- ze świeżymi ziołami. Smacznego!

 

***

Proporcje na 1 jajko, można je dowolnie zwiększać (np. na dwa jajka- podwoić liczbę składników).

Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie ułóż połowę szczypiorku i drobno posiekaną szynką.

Wbij jajko, dolej śmietankę, dopraw solą i pieprzem.

Naczynko z jajkiem ustaw w większym naczyniu. Wlej gorącą wodę, powinna sięgać połowy foremki z jajkiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 12 minut (w zależności, jak mocno ścięte jajka lubisz jeść). Przed podaniem posyp resztą szczypiorku.

-->