Przepisy
Agaty

Mini bezy pavlovej z marakują

Ciasta, Ciasteczka, Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Nie samym szampanem i przekąskami w Sylwestra człowiek żyje, warto też zadbać o jakiś deser!

mini bez pavlovej kuchnia agaty (4)

Sama bardzo lubię takie mini wersje deserów, nie ma problemów z porcjowaniem, a do tego takie mniejsze bezy piecze się zdecydowanie krócej niż klasyczny „tort bezowy” i wyglądają naprawdę uroczo :)

mini bez pavlovej kuchnia agaty (2)

Moje bezy podałam z kremem (mascaropne + jogurt zastąpiły u mnie klasyczną bit śmietanę), a do tego kwaskowata marakuja (choć oczywiście użyć możecie i innych owoców!).

Bezę wycisnęłam na blaszkę rękawem cukierniczym (wystarczy woreczek foliowy z obciętym rogiem), a następnie łyżeczką w każdej porcji zrobiłam małe wgłębienie, do którego później nałożymy krem.

mini beza pavlovej kuchnia agaty (1) mini beza pavlovej kuchnia agaty (2)

mini bez pavlovej kuchnia agaty (3)

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 20 małych bez.

mini bez pavlovej kuchnia agaty (1)

Gotową pianę nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia- bezę wielkości dużego orzecha włoskiego wycisnęłam na blaszkę rękawem cukierniczym (wystarczy woreczek foliowy z obciętym rogiem), a następnie łyżeczką w każdej porcji zrobiłam małe wgłębienie, do którego później nałożymy krem.

Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 oC na 20 minut, a następnie zmniejsz temp. do 100 oC i susz bezy kolejnych ok. 70 minut.

Krem: mascarpone połącz z jogurtem, cukrem i esencją waniliową.  Porcję kremu nałóż na każda bezę, wierzch polej marakują. Możesz ozdobić dodatkowo wybranymi owocami. Podawaj od razu (aby bez nie zmiękła od kremu).

-->