Przepisy
Agaty

Sałatka z buraków w sosie balsamicznym

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Surówki & sałatki, Warzywa
Opis

sałatka z pieczonych buraków kuchnia agaty (3)

Po obfitości świątecznego stołu i sylwestrowych szaleństwach przyszedł czas na lżejszą kuchnię, trochę więcej warzyw na talerzu i odpoczęcie od ciężkich dań. Z drugiej jednak strony zimą nie mam ochoty na sałatki prosto z lodówki, stąd pomysł na przygotowanie buraków ciepłej, choć mniej oczywistej wersji.

sałatka z pieczonych buraków kuchnia agaty (4)

sałatka z pieczonych buraków kuchnia agaty (5)

Pieczone buraki mają w sobie niezwykle dużo smaku, są słodkie i aromatyczne. To moje ulubione zimowe warzywo! Do nich ciecierzyca (może być nawet z puszki, będzie szybciej!) lub inne strączki i sałatka gotowa.

sałatka z pieczonych buraków kuchnia agaty (1)

Sałatkę z pieczonymi burakami możecie podawać na ciepło, od razu gdy buraki się upieką, lub w wersji chłodnej.

sałatka z pieczonych buraków kuchnia agaty (2)

Proporcje na 3 porcje.

Na patelnię wlej ocet balsamiczny i miód, gotuj, aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj pokrojone buraki i smaż, aż pokryją się sosem. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Na półmisku ułóż pokrojoną w mniejsze kawałki sałatę, na niej buraki. Dodaj ciecierzycę (jeśli używasz ciecierzycy z puszki, po prostu odsącz ją z zalewy i posyp nią sałatę. Suszoną ciecierzycę namocz przez noc w wodzie, a następnie w świeżej wodzie ugotuj do miękkości). Posyp pokruszonym serem.

Całość oprósz różowym pieprzem (opcjonalnie) i skrop oliwą.

-->