Sałatka z buraków w sosie balsamicznym
Po obfitości świątecznego stołu i sylwestrowych szaleństwach przyszedł czas na lżejszą kuchnię, trochę więcej warzyw na talerzu i odpoczęcie od ciężkich dań. Z drugiej jednak strony zimą nie mam ochoty na sałatki prosto z lodówki, stąd pomysł na przygotowanie buraków ciepłej, choć mniej oczywistej wersji.
Pieczone buraki mają w sobie niezwykle dużo smaku, są słodkie i aromatyczne. To moje ulubione zimowe warzywo! Do nich ciecierzyca (może być nawet z puszki, będzie szybciej!) lub inne strączki i sałatka gotowa.
Sałatkę z pieczonymi burakami możecie podawać na ciepło, od razu gdy buraki się upieką, lub w wersji chłodnej.
Proporcje na 3 porcje.
Bardzo dobra sałatka:) sprawdziła się na wielkanocnym stole:)