Przepisy
Agaty

Budino- włoski pudding karmelowy z whisky

Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

budino pudding karmelowy z whisky kuchnia agaty (1)

Wyobraźcie sobie śmietankowo- kremowy idealnie gładki „budyń”, połączcie z kroplą whisky i aromatem karmelu. Oto „budino” w pełnej krasie!

budino pudding karmelowy z whisky kuchnia agaty (3)

Przygotowuję ten deser nie po raz pierwszy i zawsze mnie zachwyca. Tym razem poszłam trochę na skróty (czasem można!) i użyłam kilku gotowych produktów: czekoladowych zbożowych ciasteczek, jakie pokruszyłam na dno deseru oraz solonego karmelu (mój ukochany to Bonne Maman– i nie jest to reklama;)- słoiczek mam zawsze w lodówce! Możecie go zastąpić gotowa masą krówkową, jaką można kupić  każdym właściwie markecie.

budino pudding karmelowy z whisky kuchnia agaty (5)

Z podanych proporcji przygotujecie 2 porządne porcje deseru.

budino pudding karmelowy z whisky kuchnia agaty (2)

Dolej mleko i śmietankę, zagotuj (cały karmel powinien się rozpuścić w płynie).

Jajko wymieszaj z żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Wlej do niego, ciągle mieszając,  gorące mleko ze śmietanką. Wymieszaj i przelej z powrotem do rondelka. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając (uważaj, aby masa nie przywarła do dna! Nie gotuj też zbyt długo i na zbyt dużym ogniu, bo pudding może się rozwarstwić). Zdejmij z ognia, ciągle mieszając dodaj do „budino” masło i (opcjonalnie) whiskey.

Na dnie miseczek ułóż warstwę pokruszonych ciasteczek. Na nie wylej ciepły pudding. Gdy nieco ostygnie, nałóż warstwę karmelu, możesz posypać go dodatkowo warstwą soli morskiej- fleur de sel.

 

-->