Przepisy
Agaty

Wytrawne bułeczki z piwem

Pieczywo, Przekąski, Przepisy, Śniadania
Opis

bułeczki piwne kuchnia agaty (3)

Nie żebym namawiała od rana do alkoholu, ale … dla tych pysznych, lekkich bułeczek zrobię wyjątek! Do wypieku bułeczek użyłam piwa i kilku dodatków smakowych (które jednak możecie zamieniać według własnego uznania) : czarnuszki, czosnku, suszonych ziół.

bułeczki piwne kuchnia agaty (5)

Bułeczki są miękkie, lekkie,pełne smaku i naprawdę nie trudne w przygotowaniu.

bułeczki piwne kuchnia agaty (4)

Z podanych proporcji upieczecie ok. 8-10 bułeczek (nie bójcie się, że ciasta nie jest zbyt dużo, bardzo ładnie wyrośnie przed i w trakcie pieczenia).

bułeczki piwne kuchnia agaty (2)

Dodaj mąkę (zacznij od 3i 1/2 szklanki i stopniowo w razie konieczności dodaj więcej), jajko, sól. Wyrób gładkie ciasto (najwygodniej robić to robotem kuchennym wyposażonym w „hak” do wyrabiania ciasta). Do wstępnie wyrobionego ciasta dodaj miękkie masło i dodatki smakowe: przeciśnięty przez praskę czosnek, czarnuszkę, ulubione zioła (np. łyżeczkę oregano czy mieszanki prowansalskiej).

Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 porcji, z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na kolejnych 40 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, na wierzchu natnij (ostrym nożem, szybkim ruchem) każdą bułeczkę.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz, aż bułeczki ładnie się zarumienią, ok. 25 minut. Podawaj lekko ostudzone.

-->