Przepisy
Agaty

Prosty torcik z kremem jogurtowym i owocami

Ciasteczka, Desery, Owoce, Przepisy
Opis

łatwy tort z owocami kuchnia agaty (4)

Wiem, że przygotowanie klasycznego tortu dla dla wielu osób nie lada wyzwanie, dlatego dziś pomysł, jak wybrnąć z sytuacji i bez przygotowywania czasochłonnego tortu podać wypiek, który na pewno Was nie zawiedzie!

łatwy tort z owocami kuchnia agaty (1)

łatwy tort z owocami kuchnia agaty (5)

Spód to ciasto „babkowe”, nie ma więc problemu suchego biszkoptu:) Do tego błyskawiczny krem z ubitej śmietanki i jogurtu oraz sos z owoców. Ja wybrałam śliwki, możecie użyć też np. brzoskwiń czy wiśni. Co macie akurat w domu.

łatwy tort z owocami kuchnia agaty (3)

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodawaj po 1 jajku. Dodaj esencję waniliową i sól, wymieszaj.

Do masy dodawaj partiami, ciągle mieszając,  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.

Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok. 20 cm. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 35-45 minut. Ostudź.

Ps. Pamiętajcie, ten krem to w zasadzie śmietanka, jest więc bardzo delikatny!

Sos:

Owoce podziel na mniejsze kawałki (ósemki). Na patelni podgrzej masło z cukrem, przyprawy i alkohol. Dodaj owoce i gotuj, aż powstały na patelni sos zgęstnieje (owoce nie powinny być zbyt „rozgotowane”). Ostudź.

Krem:

Śmietankę unij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodaj jogurt i ubijaj jeszcze ok. minuty, aby krem ładnie się połączył.

Krem nałóż na wystudzony blat z ciasta, na wierzchu ułóż owoce, polej sosem zabranym na patelni. Podawaj od razu.

-->