Linzer cookies – maślane ciasteczka migdałowe z dżemem
Po pełen zestaw sprawdzonych przepisów na Święta zapraszam do mojego eBooka „Pyszne Święta„– to 16 słodkich i 16 wytrawnych przepisów (pona 80 stron treści!) na idealne Boże Narodzenie! Książka jest jest w formie pdf, w ciągu sekundy więc znajdzie się na Twoim telefonie czy komputerze! Do kupienia TUTAJ! Smacznej lektury!
***
Zacznijmy od początku czyli od „Linzertorte”- to austriackie kruche ciasta (taka w zasadzie tarta) przełożona dżemem. Żeby ułatwić sobie życie (jak przypuszczam, taki musiał być powód:) zaczęto piec je także w formie ciasteczek- rzeczonych Linzer cookies (z angielska) czy może właściwiej byłoby Linzer Plätzchen. Jakby ich nie nazywać najważniejsze, że są po prostu pyszne i wspaniale wpisują się w bożonarodzeniowy klimat.
Jeśli chcecie zaszaleć, dżem możecie przetrzeć przez sitko i tym sposobem pozbyć się z niego pestek- będzie idealnie gładki i perfekcyjnie zaprezentuje się w „ciasteczkowym okienku”.
Mamy więc do upieczenia ciasteczka o pełnym kształcie i taką samą ilość ciasteczek „z dziurką”. Po ostudzeniu smarujemy te pierwsze warstwą czerwonego dżemu (ja wybieram malinowy) i przykrywamy drugim ciastkiem, wcześniej obsypanym cukrem pudrem. I już: „ciasteczka z Linz” mamy gotowe!
Ilość ciastek jakie upieczecie z podanych proporcji będzie różna w zależności od tego jak grube ciasto będziecie wałkować, a przede wszystkim- z jak dużych foremek skorzystacie.
Myślę, że są tak smakowite, że można je jeść okrągły rok :-)