Keks z rodzynkami w rumie
Po pełen zestaw sprawdzonych przepisów na Święta zapraszam do mojego eBooka „Pyszne Święta„– to 16 słodkich i 16 wytrawnych przepisów (pona 80 stron treści!) na idealne Boże Narodzenie! Książka jest jest w formie pdf, w ciągu sekundy więc znajdzie się na Twoim telefonie czy komputerze! Do kupienia TUTAJ! Smacznej lektury!
***
Robiąc to ciasto zrozumiałam, że perfumy moich marzeń miałyby zapach… rodzynek w rumie :) Tak, dla nie to połączenie idealnie sprawdzające się w deserach i ciastach, szczególnie tych świątecznych! Ale nie o kosmetykach dziś będzie, tylko o pysznym świątecznym wypieku!
Dziś keks- pełen bakalii świąteczny klasyk. Mało w nim ciasta, za to cała masa suszonych owoców i orzechów. Mój keks upiekłam w płaskiej foremce, jednak możecie podwoić ilość składników i przygotować porządny keks w tortownicy. To naprawdę pyszne, wilgotne ciasto. Mój idealny dodatek do kawy- bo jest słodkie i mocno owocowe. Bardzo lubię w keksie to, że naprawdę długo utrzymuje świeżość. Zawinięty w pergamin, schowany w puszce na ciastka, może przeczekać dłuuugie dni i nadal pozostanie pyszny- taki keks to prawdziwy skarb :)
Jeśli dodacie do keksu brązowy cukier, jego skórka będzie miała jeszcze głębszy, brązowy odcień. Możecie pokusić się też o wzbogacenie ciasta o korzenne nuty (dodając np. cynamon czy mielone goździki) lub zastąpienie rumu innym alkoholem np. domową nalewką albo nawet czystą wódką.
Upiec keks możecie spokojnie nawet tydzień przed Świętami, w szczelnym pojemniku (lub np. owinięty folią) z dnia na dzień będzie tylko lepszy i jeść go będziecie mogli nawet w Nowym Roku!