Po włosku, w przemiłym towarzystwie i w plenerze
Pierwsza edycja miała miejsce w zeszłym roku. Był konkurs na blogu, a następnie warsztaty dla zwycięzców. Warsztaty kuchni włoskiej, z pachnącą bazylią, dojrzałymi pomidorami i najlepszymi serami. Bo to marka Galbani była sprawcą zamieszania, zadbała więc o to, by mozzarelii i ricotty nam nie zabrakło!
Na początku września akcję powtórzyliśmy. Znowu przemiłe (!) uczestniczki, wspólne, niespieszne gotowanie, rozmowy i iście włoska atmosfera rodem ze słonecznej Italii (bo pogoda nas rozpieszczała, a my gotowałyśmy pod gołym niebem!).
Warsztaty podsumowałabym z chęcią w kilku krótkich słowach: wino, kobiety i … śmiech. Słoneczne sobotnie przedpołudnie pozwoliło nam zrelaksować się i niespiesznie przygotować włoską ucztę.
Odliczając od przystawki, zjadłyśmy placuszki z ricotty podane z sałatką ze świeżych pomidorów i bazylii, potem czas przyszedł na bogatą w smaku caponatę (potrawkę z bakłażanów, z orzechami, rodzynkami i kwaskowatą nutą octu balsamicznego). Jej smak złagodziłyśmy mleczną w smaku, delikatną mozzarellą.
Risotto podałyśmy w iście polskim i jesiennym stylu- świeży tymianek, dynia, kurki. To danie zadowoli najwybredniejszego smakosza!
Deser to tiramisu na bazie kremowego serka mascarpone z dodatkiem włoskich, migdałowych ciasteczek amaretti oraz świeżych malin.
Na koniec czas na premierę: zerknijcie, jak się bawiłyśmy- bo wspólne gotowanie w miłym gronie, to najlepszy sposób na spędzenie wolnego dnia!
A na koniec, wszystkie przepisy, jakie przygotowywałyśmy na warsztatach. Smacznego, a raczej… buon appetito ! :)
Tiramisu
1 żółtko
1 białko
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
60 g serka mascarpone Galbani
Mocna kawa
Alkohol: amaretto
Ciasteczka
Owoce (maliny)
szczypta soli
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubij cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawaj do niej, ciągle miksując, serek mascarpone. Krem połącz z ubitymi na sztywno białkami. Kawę połącz z alkoholem, mocz w nich biszkopty. Ułóż warstwę biszkoptów na dnie naczynka, na nie krem i owoce, znowu krem, ciasteczka itp. Powtórz.
Przed podaniem schłódź w lodówce.
Caponata
bakłażan – 1 szt
cebula – 1 szt
seler naciowy – 1 łodyga
czosnek – 1 ząbek
puszka/dwie siekanych pomidorów
mozzarella Galabni- jedno opakowanie
kapary – 3 łyżki
oliwki – ok. 12 szt
rodzynki – 4 łyżki
pinie/migdały – 4 łyzki
oliwa – do smażenia
sól, pieprz – do smaku
brązowy cukier – ok. 1 łyżeczki
ocet balsamiczny – ok. 2 łyżki
Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone w kostkę bakłażany i czosnek oraz pokrojony w talarki seler, usmaż do miękkości. Dodaj kapary, oliwki, rodzynki i ocet oraz migdały. Dodaj pomidory i duś, aż sos zgęstnieje . Dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki mozzarellę, niech się rozpuści. Sos stanie się delikatny i lekko kremowy, dopraw do smaku.
Do podania: polenta – W rondelku gotuj na małym ogniu kaszkę kukurydzianą w osolonej wodzie, aż będzie miękka i kremowa. Zdejmij z ognia, dodaj porcję zimnego masła i starty ser Grana Padano. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Placuszki z ricotty
500 g ricotty Galbani
4 łyżki świeżo tartego sera Grana Padano
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz
świeże pomidory
1 szalotka
bazylia
oliwa
sól, pieprz
ocet balsamiczny
Ricottę wymieszaj z utartym serem Grana Padano, mąką, szczyptą soli i jajkiem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Łyżką nakładaj porcje ciasta, smaż z obu stron, do zarumienienia. Delikatnie przełóż na drugą stronę i również usmaż na złoto. Podawaj na ciepło.
Z pomidorów wyjmij gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Szalotkę drobno posiekaj, listki bazylii porwij na małe kawałki. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym.
Risotto
kurki (ok. 150 g)
tymianek- 2 gałązki
ryż arborio (ok. 80 g/os)
1/2 szalotka
ser Grana Padano – 2 łyżki, tarty
masło – 1 łyżka
oliwa – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku
białe wino wytrawne- 1/4 szklanki
puree z dyni: 1 łyżka
Na patelni rozgrzej masło, podsmaż pokrojone kurki z tymiankiem, przypraw do smaku i odstaw. Na patelnię wlej oliwę, zeszklij na niej drobno (!) posiekaną szalotkę.
Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj. Wlej wino. Dolej ½ szklanki ciepłego bulionu, wymieszaj. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dolej kolejną porcję bulionu. Powtarzaj, aż ryż uzyska kremową konsystencję, nie będzie przy tym rozgotowany (ok. 15-20 min).
Zdejmij z ognia i dodaj utarty ser Grana Padano, dynię oraz zimne masło. Dodaj 1/2 grzybów. Ewentualnie dopraw do smaku. Resztę grzybów ułóż na wierzchu dania, dla ozdoby.
Agatko, dziękuję za mile spędzony czas. Było super. Mam apetyt na więcej…..Pozdrawiam