Przepisy
Agaty

Chowder ze słodką kukurydzą i kalafiorem

Przepisy – blog kulinarny
Opis

Na blogu jest już jeden przepis na chowder (TU) bardziej klasyczny, bo z rybą i owocami morza. Dziś dla odmiany wersja warzywna (z opcją podania z porcją chrupiącej szynki na wierzchu) ze świeżą, słodką kukurydzą i kalafiorem.

chowder-ze-slodkiej-kukurydzy-1

To gęsta, pożywna zupa. Myślę, że z powodzeniem zastąpić może i drugie danie, wzbogacona jest bowiem śmietanką i ziemniakami.

chowder-ze-slodkiej-kukurydzy-3

Zamiast kalafiora, można do niej dodać np. cukinię i tym samym stworzyć kolejną wariację tego pysznego dania.

chowder-ze-slodkiej-kukurydzy-2Proporcje dla ok. 4 osób.

Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekany por.

Dodaj pokrojone w kosteczkę, obrane ziemniaki, ziarenka kukurydzy (odkrawamy je z kolby prowadząc nóż wzdłuż twardego trzonu), różyczki kalafiora, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej mlekiem  i taką ilością wody, by tylko przykryć warzywa.Gotuj do miękkości. Kalafior może się wręcz rozpadać, w ten sposób zagęści zupę. Dodaj śmietankę, dopraw do smaku.

Podawaj z chrupiącą szynką i posiekaną dymką na wierzchu.

-->