Szczerze- tą pastę uwielbiają wszyscy, nawet osoby, który nie lubią marchewki. To chyba najlepiej o niej świadczy, prawda? ;)
Pieczone warzywa to zupełnie inna jakość smaku- jest intensywny, bogaty, aż słodki. Marchew i dynię pieczemy, aż miejscami lekko się skarmelizuje, będzie przepyszna! Czosnek zaś układam na blaszce w łupinkach. Gdy się upiecze, będzie miękki, o kremowej konsystencji. Straci też swoją intensywność na rzecz lekkiego, czosnkowego aromatu.
Pasta jest idealna do pieczywa czy jako gęsty dip do przegryzania z grzankami czy paluszkami grissini. Lubię, gdy jest lekko pikantna. Podaję ją skropioną oliwą z chili, a doprawiam harissą (pastą z chili, czosnku, kminu…) lub ostrą pasta curry. Słodko-ostre nuty świetnie się dopełniają!
Składniki:
marchewka - 6 dużych sztuk
dynia - 2 "księzyce" (ok. 1/8 dyni)
tahina - 2 łyżki
oliwa z chili - 2 łyżki
kumin - 1/2 łyżeczki
czosnek - 4 ząbki
parmezan/płatki drożdżowe - 1 łyżka
harissa - 1 łyżeczka (lub do smaku)
sól - do smaku
Przygotowanie:
Marchewki obierz, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Posyp kuminem. Razem z całymi ząbkami czosnku i kawałkami dyni ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C na ok. 30 minut. Piecz, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Przestudź.
Dynię obierz ze skórki.
Marchewki zmiksuj z obranym czosnkiem, dynią, tahiną (pastą ze zmiksowanego sezamu) i harissą na gładką pastę. Dodaj łyżeczkę tartego parmezanu lub płatków drożdżowych (opcjonalnie), łyżkę oliwy. Dopraw do smaku.W razie konieczności, gdy pasta jest zbyt gęsta, dodaj do miksowania nieco wody. Podawaj np. z pieczywem.
Przepis
Kanapkowa pasta z marchewki i dyni
Składniki:
marchewka - 6 dużych sztuk
dynia - 2 "księzyce" (ok. 1/8 dyni)
tahina - 2 łyżki
oliwa z chili - 2 łyżki
kumin - 1/2 łyżeczki
czosnek - 4 ząbki
parmezan/płatki drożdżowe - 1 łyżka
harissa - 1 łyżeczka (lub do smaku)
sól - do smaku
Przygotowanie:
Marchewki obierz, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Posyp kuminem. Razem z całymi ząbkami czosnku i kawałkami dyni ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 0C na ok. 30 minut. Piecz, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Przestudź.
Dynię obierz ze skórki.
Marchewki zmiksuj z obranym czosnkiem, dynią, tahiną (pastą ze zmiksowanego sezamu) i harissą na gładką pastę. Dodaj łyżeczkę tartego parmezanu lub płatków drożdżowych (opcjonalnie), łyżkę oliwy. Dopraw do smaku.W razie konieczności, gdy pasta jest zbyt gęsta, dodaj do miksowania nieco wody. Podawaj np. z pieczywem.
Marchewki zmiksuj z obranym czosnkiem, dynią, tahiną (pastą ze zmiksowanego sezamu) i harissą na gładką pastę. Dodaj łyżeczkę tartego parmezanu lub płatków drożdżowych (opcjonalnie), łyżkę oliwy. Dopraw do smaku.W razie konieczności, gdy pasta jest zbyt gęsta, dodaj do miksowania nieco wody. Podawaj np. z pieczywem.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Proszę o wyjaśnienie o jaką ilość dyni w przepisie chodzi.2 dynie wydaje mi się b. dużo. Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź, bo przepis wydaje się super . Uwielbiam takie pasty do pieczywa. Pozdrawiam