Przepisy
Agaty

Kanapkowa pasta z marchewki i dyni

Dodatki, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Vege, Warzywa
Opis

kanapkowa-pasta-z-marchewki-i-dyni-3

Szczerze- tą pastę uwielbiają wszyscy, nawet osoby, który nie lubią marchewki. To chyba najlepiej o niej świadczy, prawda? ;)

kanapkowa-pasta-z-marchewki-i-dyni-7 kanapkowa-pasta-z-marchewki-i-dyni-6

Pieczone warzywa to zupełnie inna jakość smaku- jest intensywny, bogaty, aż słodki. Marchew i dynię pieczemy, aż miejscami lekko się skarmelizuje, będzie przepyszna! Czosnek zaś układam na blaszce w łupinkach. Gdy się upiecze, będzie miękki, o kremowej konsystencji. Straci też swoją intensywność na rzecz lekkiego, czosnkowego aromatu.

kanapkowa-pasta-z-marchewki-i-dyni-5

Pasta jest idealna do pieczywa czy jako gęsty dip do przegryzania z grzankami czy paluszkami grissini. Lubię, gdy jest lekko pikantna. Podaję ją skropioną oliwą z chili, a doprawiam harissą (pastą z chili, czosnku, kminu…) lub ostrą pasta curry. Słodko-ostre nuty świetnie się dopełniają!

kanapkowa-pasta-z-marchewki-i-dyni-4

Dynię obierz ze skórki.

Marchewki zmiksuj z obranym czosnkiem, dynią, tahiną (pastą ze zmiksowanego sezamu) i harissą na gładką pastę. Dodaj łyżeczkę tartego parmezanu lub płatków drożdżowych (opcjonalnie), łyżkę oliwy.  Dopraw do smaku.W razie konieczności, gdy pasta jest zbyt gęsta, dodaj do miksowania nieco wody. Podawaj np. z pieczywem.

-->