Przepisy
Agaty

Wytrawne placuszki z ricotty

Dodatki, Kuchnie świata, Naleśniki & placuszki, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny
Opis

wytrawne-placuszki-z-ricotty-1

W tym roku lato nas rozpieszcza i trwa w najlepsze. Ciepłe wieczory aż proszą się o oprawę we włoskim stylu. Polecam więc kieliszek czerwonego wina (na odprężenie), sałatkę z pomidorów (teraz są aż słodkie!), a do tego lekkie placuszki z ricotty i dojrzewającego sera- np. parmezanu czy grana padano.

wytrawne-placuszki-z-ricotty-2

Przygotowanie tych placuszków to mgnienie oka- wystarczy połączyć mleczną w smaku ricottę z jajkiem, świeżo utartym serem i odrobiną mąki, by połączyła wszystkie składniki w całość. Rozgrzana patelnia, kropelka oleju i smażymy!

wytrawne-placuszki-z-ricotty-3

Gotowe placuszki proponuję posypać jeszcze przed podaniem odrobiną utartego sera. I pamiętajcie, jemy je od razu po usmażeniu, koniecznie na ciepło!

wytrawne-placuszki-z-ricotty-4

Proporcje na ok. 10 placuszków

Rozgrzej dużą patelnię, a na niej odrobinę tłuszczu (łyżka z powodzeniem wystarczy na całe smażenie). Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż, aż lekko zbrązowieje, a następnie bardzo (!) delikatnie przekładaj placuszki na drugą stronę i ponownie smaż na ciemno złoty kolor.

Podawaj na ciepło, obsypane odrobiną tartego sera, w towarzystwie świeżych pomidorów z oliwą i bazylią.

-->