15 przepisów z DYNIĄ w roli głównej
Jesień ma dla mnie smak i zapach dyni!
To wspaniałe warzywo (a w zasadzie owoc;) jest absolutnie uniwersalne. Lekko słodki smak doskonale komponuje się z daniami wytrawnymi i deserami. Dynię jeść można od rana do wieczora: zaczynamy poranek od śniadaniowych, dyniowych pankejków i przez zupy, risotto, puddingi, aż po tarty z dynia spędzamy przy stole cały dzień.
Poniżej pomysły na to, jak dynię wykorzystać w kuchni.
Najlepiej zacząć od przygotowania puree z dyni (czyli upieczenia jej, a następnie zmiksowania). Tak powstały mus jest najwygodniejszą formą, w jakiej dynię w kuchni można wykorzystać (idealną tez do zamrażania). Zaczynamy więc od podstaw, poniżej w linku przepis na puree z dyni:
Aromatyczne zupy z dyni :
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Zupa z dyni z soczewicą
Zupa dyniowa z soczewicą i marchewką
Zupa pomidorowa z dynią
Zupa dyniowa z curry
Dania obiadowe:
Risotto z dynią i kurkami
Tarta z dynią i papryką
Tarta z dynią o serem pleśniowym
Desery:
Korzenna babka dyniowa
Babeczki z dynią i solonym kajmakiem
Pudding ryżowy z dynią kasyno na pieniądze
Śniadanie:
Placuszki dyniowe
Dyniowe placuszki na maślance
***
SMACZNEJ JESIENI! :)
Świetne przepisy, zupa z dyni pyszna, polecam też zrobić z niej pastę do kanapek :)