Przepisy
Agaty

Klasyczne knedle czeskie (knedliki)

Naleśniki & placuszki, Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy
Opis

Przychodzi ten czas, kiedy zamiast na sałatkę,  częściej mam ochotę na gęste zupy, sosy, kluski… Takie jesienno-zimowe jedzenie, może nie najlżejsze, za to jakie pyszne! I tu następuje idealny moment, by wspomnieć o gwiazdach dzisiejszego wpisu czyli CZESKICH KNEDLIKACH. Choć ich nazwa pochodzi z… języka niemieckiego, nie ma chyba nic bardziej czeskiego (no może jeszcze oprócz piwa i Szwejka…) niż knedliki właśnie. Niech pierwszy rzuci kamieniem, kto kiedykolwiek był u naszych południowych sąsiadów i knedlików nie spróbował. No właśnie. Takie rzeczy się nie dzieją. Wizyta w Czechach= knedliki (z gęstym, mięsnym sosem) na obiad! Ano!

knedle czeskie

Czeskie knedliki zaliczają się w moim odczuciu do kategorii „dań otulających”. Są jak uścisk ukochanej babci. Kojarzą się z pysznym, sycącym , domowy jedzeniem. Są lekkie, miękkie,po prostu pyszne!

Muszę przyznać, że miałam pewne obawy przed samodzielnym robieniem czeskich knedlików w domu, ale okazały się kompletnie niesłuszne! To prościzna, a efekt- więcej niż doskonały (o czym świadczyć mogą dziesiątki pozytywnych komentarzy, jakie zostawiliście pod tym postem od 2013 roku- dziękuje za wszystkie razem i każdy z osobna!). Zakochałam się w knedlach na nowo, a co więcej okazało się, że mogę je bez przeszkód robić we własnej kuchni i wyjazd do Czech nie staje się koniecznym elementem by zjeść to pyszne danie. Uff!

czeskie knedliki

Pierwowzór przepisu znalazałam na blogu Kaczodajnia .  Autorka powoływała się w nim na mieszkającą w Czechach ciocię, więc bez dwóch zdań jej zaufałam! Ciocia robiąca na co dzień knedliki jest dla mnie w 100% godnym zaufania!

Z czym podawać czeskie knedliki?

Jak widzicie na zdjęciach, moje knedliki podałam z sosem z grzybów lesnych. W klasycznej czeskiej gospodzie zjedlibyście je pewnie podane z gęstym sosem mięsnym i duszona kapustą. Ja dla odmiany proponuję ugotować do czeskich knedlików np.

  • Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami KLIK
  • Gulasz z serduszek drobiowych w sosie śmietanowym KLIK
  • Gulasz wołowy z piekarnika KLIK

knedliki czeskie z sosem grzybowym

***

  1. Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie ze wszystkich składników wyrób elastyczne ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki).
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj w niej knedle przez ok. 10 minut- rób to najlepiej pojedynczo, rosną w trakcie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały.
  6. Ugotowane knedle podawaj pokrojone plastry, od razu (na ciepło) z sosem lub obsmażone na maśle.
  7. Gorące knedle najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim tworząc pętelkę.
-->