Przepisy
Agaty

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym

Jajka, Naleśniki & placuszki, Owoce, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania

Gdy rano znajdujesz w szafce tylko kilka kromek suchej bułki/chleba/chałki, a za oknem zimno i do sklepu daleko … z pomocą przychodzą nam właśnie TOSTY FRANCUSKIE! To niesamowicie prosty sposób na przygotowanie naprawdę pysznego i efektownego śniadania z prostych składników, jakie zapewne macie w kuchennej szafce.

Same tosty jednak to dopiero początek drogi do pysznego śniadania. Oczywiście, są dobre same w sobie, ale dobrze dobrane dodatki mogą wynieść je na poziom kulinarnego arcydzieła! Na co dzień wystarcza  mi garść świeżych owoców, naturalny jogurt grecki, miód, dżem lub syrop klonowy i śniadanie godne króla gotowe. Ale wyobraźcie sobie talerz z ciepłymi tostami, a na nich sos z borówek czy jagód skąpanych gęstym w sosie z masłem i syropem klonowym… brzmi nieźle, prawda?

O przygotowaniu samego sosu przeczytacie obok, pod listą ze składnikami dania, tu dodam tylko jedną radę. Pamiętajcie, żeby sos przygotować dość szybko tzn. nie gotować owoców w sosie zbyt długo. Mają tylko puścić trochę sosu, niech zachowają jednak swój kształt i jędrność. Taki sos będzie nie tylko pyszny, ale też wyjątkowo apetycznie wyglądający.