Przepisy
Agaty

„Gofry” tosty francuskie

Przepisy
Opis

gofry tosty francuskie (7)

Eureka! Okazało się, że połączenie gofrownicy i strych dobrych francuskich tostów daje po prostu fenomenalne rezultaty!

gofry tosty francuskie (4)

Potrzebujesz kromki białego pieczywa (nie musi być świeże), jajka i gofry idealne gotowe- pięć razy szybciej niż w tradycyjny sposób.

gofry tosty francuskie (6)

Możesz przygotować w ten sposób „gofry” słodkie lub wytrawne- pomiń wtedy wanilię i cukier, dodaj natomiast ulubione przyprawy (np. suszone oregano) i może tarty cheddar? Smacznego!

gofry tosty francuskie (2)

Proporcje na 4 sztuki.

 

***

Jajka roztrzep z cukrem, mlekiem i wanilią. Do tak przygotowanego ciasta włóż kromki pieczywa, obtocz z obu stron, aby nasiąknęły masą jajeczną.

Płytki gofrownicy nagrzej i posmaruj (np. pędzelkiem) olejem. Do rozgrzanej gofrownicy wkładaj kromki chleba, piecz ok. 4 minut (do zarumienienia, czas zależny jest od mocy gofrownicy).

Gotowe tosty francuskie/gofry podawaj na ciepło, obsypane cukrem pudrem, z owocami lub miodem.

-->