Przepisy
Agaty

Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym

Przepisy – blog kulinarny
Opis

Danie kojące zmysły. Kurki (tak, już są!) z łososiem w kremowym sosie, zapieczone pod warstwą maślanego puree ziemniaczanego.

zapiekanka z łososiem i kurkami (5) zapiekanka z łososiem i kurkami (2)

Zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a zaraz po przyjściu z pracy czy przed wizytą gości wstawić ją do piekarnika, żeby wierzch apetycznie się zarumienił, a całe danie było ciepłe.

zapiekanka z łososiem i kurkami (4)

Do ziemniaków możecie dodać korzeń selera, pasternaku lub pietruszki- puree zyska na smaku!

zapiekanka z łososiem i kurkami (3)

Proporcje na 3-4 porcje.

zapiekanka z łososiem i kurkami (1)

Składniki na patelni zalej śmietanką. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Utłucz z mlekiem i łyżką masła na gładkie puree. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Sos przelej do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż warstwę ziemniaków, na nich- kawałki masła. Zapiekaj w temp. 200 oC, aż wierzch ładnie się zarumieni. Przed podaniem odczekaj kilka minut, żeby sos przestał wrzeć- będzie lepszy :)

-->