Przepisy
Agaty

Marynowane ogórki w curry

Przepisy – blog kulinarny, Przetwory, Vege, Warzywa

Jesień już za progiem, ale jeszcze mamy trochę czasu na przygotowanie zapraw na zimę, ale zrobienie sobie kilku słoiczków ot tak, do zjedzenia na bieżąco, z kanapką do pracy.

ogórki w curry

Ogórki w octowej zalewie z dodatkiem curry robią ostatnimi czasy wielką furorę i nic w tym dziwnego, są pyszne, lekko słodkie (ale w mojej wersji z dodatkiem pikantnego chili!), pachnące przyprawami. Przypominają mi nieco „sałatkę szwedzką”, bo dodałam do nich dodatkowo (dla urozmaicenia smaku i wyglądu) cebulę oraz czerwoną paprykę.

marynwane ogórki z curry

Do przygotowania takich pikli można wykorzystać te wielkie ogórki, które wyglądają jak cukinie, które zostały zapomniane po lecie gdzieś na grządkach. Takie przerośnięte też się do czegoś nadają!

ogórki w occie z curry

Do ogórków w curry wykorzystałam ocet jabłkowy (5%), jest delikatniejszy w smaku od spirytusowego, daje zaprawom subtelniejszy smak. Ogórki pokroiłam w cienkie plastry na mandolinie (czyli takiej ostrej „szatkownicy kuchennej). Możecie także pokroić je w słupki. Zostawiam na ogórkach skórki, w takiej formie mają moim zdaniem lepszą konsystencję i … ładniej wyglądają ;)

marynowane ogórki z curry

Z podanych proporcji (1 kg) ogórków zrobiłam 4 słoiki zapraw. Zostało mi trochę octowej zalewy, więc w ten sam sposób przygotowałam cukinię i ją także zamarynowałam w curry! Wyszła super!