Przepisy
Agaty

Aromatyczny krem z dyni

Przepisy, Zupy
Opis

W tym roku dość często gotuję na obiad zupę dyniową. Nie oszukujmy się, sama w sobie jest dość mdła, doprawiam ją więc żółtą pastą curry. Zyskuje dzięki temu pikantny smak i cudowanie rozgrzewający charakter.

Ten pomarańczowy krem podaję sam lub z chrupiącymi, usmażonymi na oliwie grzankami z czosnkową nutą. Wierzch zaś skropiłam śmietanką, olejem z pestek dyni i ozdobiłam kwiatkami rukoli.

Żeby zupa zyskała inny wymiar smaku można dodać do niej mleczko kokosowe, świeży imbir, kolendrę…

Dorzuć obrane i pokrojone ziemniaki oraz dynię (ze skórką, pokrojoną w dużą kostkę). Wszystkie składniki smaż kilka minut, zalej ok. 1/2 litra wody (tyle, by przykryła składniki). Dodaj sól, pastę curry oraz pozostałe przyprawy. Przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdź, czy dynia jest miękka.

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Jeśli w zupie pozostały małe kawałeczki skórki dyni, przetrzyj dodatkowo całość przez sito. Przed podaniem skrop zupę olejem z pestek dyni lub oliwą.

Zupę możesz także wzbogacić dodając do niej śmietankę.

-->