Dyniowe placuszki na maślance
Koniec lata ma u mnie zdecydowanie pomarańczowy kolor. Pomarańczowy niczym dorodna dynia, bo właśnie z dynią przygotowuję tyle dań, ile to tylko możliwe!
Ponieważ nasze poranki to dziesiątki wariacji na temat placuszków, te z dynią goszczą u nas całkiem często. Tym bardziej, że dyniowe pankejki przygotowane na bazie maślanki to czysta poezja! Placuszki z przepisu wychodzą lekkie niczym chmurki!
Z proporcji uzyskacie ok. 20 placków (każdy z pełnej łyżki ciasta).
Do przygotowania placków używam dyniowego puree- dynię należy pociąć na „księżyce”, łyżką wyjąć pestki, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temp. 200 oC do miękkości (ok. 15 minut), następnie łyżką oddzielić skórkę od miąższu. Miąższ zmiksować na gładkie puree.
Bardzo lubię takie dyniowe placuszki :)