Zupa kurkowa z warzywami i sosem pietruszkowym
Skoro w lasach taki wysyp grzybów, grzechem byłoby tego nie wykorzystać! W dzisiejszym przepisie odchodzę od miksowanych zup- kremów na rzecz delikatnej zupy kurkowej z warzywami, domowymi kluseczkami i kontrastującym, wyrazistym olejem z natką pietruszki.
Do jego przygotowania zielonego sosu, który zdobi wierzch, użyłam doskonałego, tłoczonego na zimno oleju. Postawiłam na lekko słodki, o orzechowym aromacie- arachidowy. Zachęcam Was w tym miejscu serdecznie do eksperymentowania z różnymi, tłoczonymi na zimno, olejami. Są niezwykle zdrowe (te tłuszcze nienasycone!), a przy tym jakie smaczne! Głęboko orzechowy olej z pestek dyni lub lekka gorycz tego z siemienia lnianego, ostropest, a może krokosz? Każdy znajdzie coś dla siebie! (tu link do pełnej gamy Olejów Świata marki Oleofarm)
Wracając jednak do sedna i dzisiejszej zupy grzybowej. Jej miseczka na stole to zdecydowany sygnał, że jesień już blisko. Z takim rozgrzewającym obiadem, nawet wrześniowa szaruga mi jednak nie straszna!
Proporcje na ok. 4 miseczki.