Przepisy
Agaty

Zupa kurkowa z warzywami i sosem pietruszkowym

Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa, Zupy
Opis

oleofarm olej arachidowy (3)

Skoro w lasach taki wysyp grzybów, grzechem byłoby tego nie wykorzystać! W dzisiejszym przepisie odchodzę od miksowanych zup- kremów na rzecz delikatnej zupy kurkowej z warzywami, domowymi kluseczkami i kontrastującym, wyrazistym olejem z natką pietruszki.

oleofarm olej arachidowy (1) oleofarm olej arachidowy (2)

Do jego przygotowania zielonego sosu, który zdobi wierzch, użyłam doskonałego, tłoczonego na zimno oleju. Postawiłam na lekko słodki, o orzechowym aromacie- arachidowy. Zachęcam Was w tym miejscu serdecznie do eksperymentowania z różnymi, tłoczonymi na zimno, olejami. Są niezwykle zdrowe (te tłuszcze nienasycone!), a przy tym jakie smaczne! Głęboko orzechowy olej z pestek dyni lub lekka gorycz tego z siemienia lnianego, ostropest, a może krokosz? Każdy znajdzie coś dla siebie! (tu link do pełnej gamy Olejów Świata marki Oleofarm)

oleofarm olej arachidowy (5)

Wracając jednak do sedna i dzisiejszej zupy grzybowej. Jej miseczka na stole to zdecydowany sygnał, że jesień już blisko. Z takim rozgrzewającym obiadem, nawet wrześniowa szaruga mi jednak nie straszna!

oleofarm olej arachidowy (7)

Proporcje na ok. 4 miseczki.

oleofarm olej arachidowy (6)

Na tą samą patelnię ponownie wlej olej. Podsmaż potarte na grubych oczkach tarki marchew, pietruszkę, seler i drobno posiekany por.

Warzywa oraz grzyby przełóż do garnuszka. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zalej ok. 1 litem wody. Dodaj grzyby i gotuj na małym ogniu 10 minut.

Jajko połącz z mąką. Na wrząca zupę wlewaj tak przygotowane ciasto (możesz nakładać je małą łyżeczką lub wlewać przez np. lejek). Zagotuj, dodaj śmietankę. Dopraw do smaku.

Natkę zmiksuj z olejem na dośc gładki sos. Dopraw szczyptą soli.

Gorącą zupę podawaj z pietruszkowym „pesto” na wierzchu.

-->