Przepisy
Agaty

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Obiady, Przepisy, Vege, Zupy
Opis

DSC_1574

Super kremowa, super rozgrzewająca zupa na jesień. Dyniowa, oczywiście!

DSC_1584

W sezonie robię ją naprawdę często, bo nie ma chyba nic prostszego do przygotowania na obiad :)

DSC_1578

 

Tym razem, przed gotowaniem, upiekłam dynię. Jeśli jednak używacie odmiany hokkaido, możecie bez obaw, razem ze skórką od razu wrzucić ją do garnka, a potem tylko zmiksować!

DSC_1573

proporcje na 4 porcje.

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek, podlej odrobiną wody, dodaj dynię, wymieszaj. Zalej wodą/bulionem, przypraw pastą curry i gotuj kilka minut. Dolej mleczko kokosowe, doprowadź do wrzenia.

Zupę zmiksuj na gładki krem, przypraw do smaku solą, ewentualnie jeszcze pastą curry (dla lubiących ostre dania). W razie konieczności, jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco więcej wody i wymieszaj. Podawaj z grzankami, posypane listkami tymianku.

-->