Zupa pomidorowa z dynią ( i czarnym makaronem ;) )
Jesienny sezon aż prosi się o miskę ciepłej, pełnej smaku zupy pomidorowej. Ta jest pyszna, szybka w przygotowaniu i pełna warzyw.
Do jej ugotowania używam warzywnego bulionu (bogatego w smaku, gdyż jarzyny lekko podsmażam na oliwie). Wszystkie ugotowane warzywa z powrotem lądują w zupie, jest więc gęsta i pożywna.
Do podania użyłam barwionego atramentem kałamarnicy czarnego makaronu, ot tak, dla hecy ;)
Podaję proporcje dla 4 osób.
Jeśli macie ochotę poeksperymentować, oto inne wariacje na temat pomidorowej: ze świeżych pomidorów, z warzywami, z jajkiem i grzankami.
Moja wersja z grzankami i z delikatna nutka węgierskiej pasty paprykowej csipos- idealna na jesienne popoludnie.
Pozdrowienia z Limanowej