Jesienny sezon aż prosi się o miskę ciepłej, pełnej smaku zupy pomidorowej. Ta jest pyszna, szybka w przygotowaniu i pełna warzyw.
Do jej ugotowania używam warzywnego bulionu (bogatego w smaku, gdyż jarzyny lekko podsmażam na oliwie). Wszystkie ugotowane warzywa z powrotem lądują w zupie, jest więc gęsta i pożywna.
Do podania użyłam barwionego atramentem kałamarnicy czarnego makaronu, ot tak, dla hecy ;)
Na dnie dużego garna rozgrzej oliwę, dodaj obrane, pokrojone w duże kawałki warzywa (włoszczyznę) oraz ziele angielskie i liść laurowy. Smaż, aż miejscami warzywa lekko się zarumienią. Zalej ok. 1 litrem wody, gotuj do miękkości.
Ugotowane warzywa wyjmij, rozgnieć widelcem na małe kawałki. Z powrotem włóż do garnka z bulionem, dodaj pomidory, puree z dyni (tu dokładany przepis, jak je przygotować) oraz mascarpone. Zagotuj. Dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym makaronem, możesz dodatkowo skropić dobrą oliwą.
Przepis
Zupa pomidorowa z dynią ( i czarnym makaronem ;) )
Składniki:
marchew - 3 szt
pietruszka (korzeń) - 1 szt
seler - 1/4 bulwy
por - 1/2 szt
ziele ngielskie - 3 szt
liść laurowy - 2 szt
oliwa - 2 łyżki
sól, pieprz - do smaku
pomidory w puszce (w kawałakch) - 2 puszki
puree z dyni - 4 łyżki
mascarpone - 3 łyżki
makaron - do podania
listki bazylii - do podania
Przygotowanie:
Na dnie dużego garna rozgrzej oliwę, dodaj obrane, pokrojone w duże kawałki warzywa (włoszczyznę) oraz ziele angielskie i liść laurowy. Smaż, aż miejscami warzywa lekko się zarumienią. Zalej ok. 1 litrem wody, gotuj do miękkości.
Ugotowane warzywa wyjmij, rozgnieć widelcem na małe kawałki. Z powrotem włóż do garnka z bulionem, dodaj pomidory, puree z dyni (tu dokładany przepis, jak je przygotować) oraz mascarpone. Zagotuj. Dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym makaronem, możesz dodatkowo skropić dobrą oliwą.
Ugotowane warzywa wyjmij, rozgnieć widelcem na małe kawałki. Z powrotem włóż do garnka z bulionem, dodaj pomidory, puree z dyni (tu dokładany przepis, jak je przygotować) oraz mascarpone. Zagotuj. Dopraw do smaku.
Podawaj z ugotowanym makaronem, możesz dodatkowo skropić dobrą oliwą.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Moja wersja z grzankami i z delikatna nutka węgierskiej pasty paprykowej csipos- idealna na jesienne popoludnie.
Pozdrowienia z Limanowej