Przepisy
Agaty

Zupa pomidorowa z dynią ( i czarnym makaronem ;) )

Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa, Zupy
Opis

zupa-pomidorowa-z-dynia-1

Jesienny sezon aż prosi się o miskę ciepłej, pełnej smaku zupy pomidorowej. Ta jest pyszna, szybka w przygotowaniu i pełna warzyw.

zupa-pomidorowa-z-dynia-4

Do jej ugotowania używam warzywnego bulionu (bogatego w smaku, gdyż jarzyny lekko podsmażam na oliwie). Wszystkie ugotowane warzywa z powrotem lądują w zupie, jest więc gęsta i pożywna.

zupa-pomidorowa-z-dynia-2

Do podania użyłam barwionego atramentem kałamarnicy czarnego makaronu, ot tak, dla hecy ;)

Podaję proporcje dla 4 osób.

Jeśli macie ochotę poeksperymentować, oto inne wariacje na temat pomidorowej: ze świeżych pomidorów, z warzywami, z jajkiem i grzankami.

Ugotowane warzywa wyjmij, rozgnieć widelcem na małe kawałki. Z powrotem włóż do garnka z bulionem, dodaj pomidory, puree z dyni (tu dokładany przepis, jak je przygotować) oraz mascarpone. Zagotuj. Dopraw do smaku.

Podawaj z ugotowanym makaronem, możesz dodatkowo skropić dobrą oliwą.

-->