Przepisy
Agaty

Ciasto migdałowe

Ciasta, Desery, Przepisy – blog kulinarny
Opis

ciasto-migdalowe-2

To pierwsze ciasto, jakie upiekłam w nowej kuchni. Udało się, więc mam nadzieje, że to dobrze wróży mieszkaniu w nowym miejscu!

ciasto-migdalowe-4

Pełne smaku, migdałowe, lekkie, a przy tym przyjemnie wilgotne- ciasto migdałowe. To ważne, żeby użyć do jego przygotowania dobrego ekstraktu. Tak, jak naturalny ekstrakt waniliowy absolutnie zmienia smak deserów, tak i ekstrakt migdałowy to inna inszość, jak mawiają. Syntetyczne aromaty spożywcze niech się schowają, ale to tak na marginesie :)

ciasto-migdalowe-1

ciasto-migdalowe-6

Mój placek przygotowałam w małych foremkach- korytkach, to takie większe muffinki. Możecie jednak z powodzeniem użyć klasycznej, podłużnej foremki lub właśnie tych mniejszych- na babeczki (otrzymacie ich ok. 10-12 szt).

ciasto-migdalowe-3

 

Mąkę połącz z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj połowę do ciasta, zmiksuj. Wlej połowę maślanki, wymieszaj. Dodaj resztę suchych składników, resztę maślanki. Zmiksuj.

Ciastem napełniaj foremki wysmarowane masłem/wyłożone papierem do pieczenia. Posyp płatkami migdałów.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz (w zależności do wielkości foremek, jakich użyłeś) ok. 25 minut, aż ciasto będzie apetycznie złoto- brązowe na wierzchu, a patyczek włożony do środka będzie wyciągnięty suchy.

-->