To pierwsze ciasto, jakie upiekłam w nowej kuchni. Udało się, więc mam nadzieje, że to dobrze wróży mieszkaniu w nowym miejscu!
Pełne smaku, migdałowe, lekkie, a przy tym przyjemnie wilgotne- ciasto migdałowe. To ważne, żeby użyć do jego przygotowania dobrego ekstraktu. Tak, jak naturalny ekstrakt waniliowy absolutnie zmienia smak deserów, tak i ekstrakt migdałowy to inna inszość, jak mawiają. Syntetyczne aromaty spożywcze niech się schowają, ale to tak na marginesie :)
Mój placek przygotowałam w małych foremkach- korytkach, to takie większe muffinki. Możecie jednak z powodzeniem użyć klasycznej, podłużnej foremki lub właśnie tych mniejszych- na babeczki (otrzymacie ich ok. 10-12 szt).
Składniki:
masło - 50 g, miękkie
cukier - 3/4 szklanki
jajko - 1 szt
naturalny ekstrakt migdałowy - 1/2 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
soda - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
mąka pszenna - 1 szklanka
maślanka - 1/2 szklanki
płatki migdałów - ok. 4 łyżki
Przygotowanie:
Masło zmiksuj z cukrem, aromatem migdałowym na puszystą masę. Dodaj jako, wymieszaj.
Mąkę połącz z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj połowę do ciasta, zmiksuj. Wlej połowę maślanki, wymieszaj. Dodaj resztę suchych składników, resztę maślanki. Zmiksuj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz (w zależności do wielkości foremek, jakich użyłeś) ok. 25 minut, aż ciasto będzie apetycznie złoto- brązowe na wierzchu, a patyczek włożony do środka będzie wyciągnięty suchy.
Przepis
Ciasto migdałowe
Składniki:
masło - 50 g, miękkie
cukier - 3/4 szklanki
jajko - 1 szt
naturalny ekstrakt migdałowy - 1/2 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
soda - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
mąka pszenna - 1 szklanka
maślanka - 1/2 szklanki
płatki migdałów - ok. 4 łyżki
Przygotowanie:
Masło zmiksuj z cukrem, aromatem migdałowym na puszystą masę. Dodaj jako, wymieszaj.
Mąkę połącz z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj połowę do ciasta, zmiksuj. Wlej połowę maślanki, wymieszaj. Dodaj resztę suchych składników, resztę maślanki. Zmiksuj.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz (w zależności do wielkości foremek, jakich użyłeś) ok. 25 minut, aż ciasto będzie apetycznie złoto- brązowe na wierzchu, a patyczek włożony do środka będzie wyciągnięty suchy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz (w zależności do wielkości foremek, jakich użyłeś) ok. 25 minut, aż ciasto będzie apetycznie złoto- brązowe na wierzchu, a patyczek włożony do środka będzie wyciągnięty suchy.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!