Crumpets- brytyjskie placuszki
Naprawdę lubię rozpocząć dzień czymś pysznym. Myślę, że wielu z Was też tak ma :) Dlatego często z samego rana smażę jakieś placuszki, nastawiam drożdżowe do wyrośnięcia, albo mieszam owsiankę pełną bakalii.
Dziś od rana poszłam w angielski klimat. To pierwsze crumpets w moim wykonaniu i przyznać muszę, że ich smak zadowolił mnie w 100% (choć wiem, że z wyglądu do ideału wprost z Pałacu Buckingham trochę im brakuje ;). To placuszki przygotowane na drożdżach i sodzie, pełne małych bąbelków powietrza. Są lekko słodko-słone, świetnie sprawdzą się więc z dowolnymi wręcz dodatkami. Ja postawiłam na masło i syrop z agawy, ale już teraz kusi mnie zestaw: mocno wysmażony, chrupiący boczek z syropem klonowym. Może jutro?:)
Z podanych proporcji uzyskacie ok. 12 placuszków. Przepis zaadaptowałam od Jamiego Olivera.