Galette z jesiennymi owocami (i tylko 2 łyżkami cukru!)
Jeśli lubisz idealnie chrupiące ciasto, nie masz zbyt dużo czasu, nie lubisz bawić się w podpiekanie spodu i osobno nadzienia tarty- rustykalne galette jest właśnie dla Ciebie!
To tarta z owocami (użyłam słodkich gruszek i śliwek), którą pieczemy bez użycia formy. Ciasto rozkłada się wprost na blaszce, na jego środku lądują owoce, a brzegi lekko niedbale zawijamy do środka. 25 minut w piekarniku i ciasto gotowe!
Smak owoców wzbogaciłam, dodając do nich listki z dwóch gałązek tymianku (odmiany cytrynowej), wprowadza do deseru bardzo fajną, nieoczywistą nutę. Samo ciasto zaś ma w sobie tylko 2 łyżki cukru, może je więc jeść bez obawy o smukłość talii ;)
Ja najbardziej lubię podawać je z kleksem mascarpone wymieszanego ze śmietanką lub gałką lodów waniliowych lekko oprószonych cynamonem… och, jakie to dobre!
Wygląda apetycznie