Babka czekoladowa
Kiedy za oknem pada czwarty dzień z rzędu, nie ma nic lepszego niż porcja czekoladowego ciasta i filiżanka dobrej kawy. Dlatego dziś na blogu przepis na klasyczna babkę czekoladową, pokrytą warstwą czekoladowej glazury. Poprawia humor w każdej sytuacji gwarantuję!
Do upieczenia ciasta wykorzystałam foremkę „korytko” o ok.25 cm długości, świetnie sprawdzi się jednak także klasyczna foremka na babkę „z kominkiem”.
I tu przy okazji rada, jak sprawnie wyłożyć „korytko” papierem do pieczenia.
Najłatwiej odwrócić foremkę do góry dnem, owinąć ją od zewnątrz, a następnie znowu odwrócić i włożyć do środka taką wstępnie poskładaną papierową formę. Włala. Idealnie wyłożona foremka stoi już przeć Wami! Nic, tylko piec w niej czekoladowy placek! :)
Swoje kalorie to ma :)